1h 12 porcji Łatwy 2h 30min
Agrestowe Chrup Couture
Agrestowe Chrup Couture

Agrestowe Chrup Couture

Składniki

Ciasto:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 80 g preparowanego ryżu
  • 2 łyżki masła

Nadzienie:

  • 400 g jogurtu
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wrzątku
  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny Delecta

Dekoracje:

  • 500 g agrestu lub innych owoców
  • 50 g cukru

Jak przygotować agrestowe chrup couture?

Lekkie, jogurtowe ciasto na czekoladowym spodzie to dobry deser na lato. Agrest lub inne owoce sezonowe zapewniają orzeźwienie!

  1. Czekoladę i masło rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej.
  2. Dodajemy preparowany ryż i delikatnie mieszamy.
  3. Przekładamy masę do tortownicy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Po tym czasie rozpuszczamy cukier trzcinowy w dwóch łyżkach wrzątku.
  5. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody.
  6. Śmietanę ubijamy na sztywno z jedną łyżką cukru pudru.
  7. Mieszamy delikatnie jogurt z cukrem i żelatyną.
  8. Dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy i przekładamy na czekoladowy spód.
  9. Dodajemy owoce i wstawiamy do lodówki na 2 godziny, tak by masa jogurtowa dobrze stężała.
  10. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy.
  11. Na patelni kamrelizujemy cukier. Gdy karmel będzie gotowy, za pomocą widelca wlewamy go na papier do pieczenia, tworząc cienkie nitki.
  12. Czekamy aż karmel ostygnie i dekorujemy ciasto.
  13. W gotowy wypiek wbijamy ulubione piki.

Karmelowa dekoracja pięknie się prezentuje i dodaje ciastu eleganckiego wyglądu. Sprawdzi się ono na każdą okazję!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: