Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajko
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 500 g malin
- 350 ml schłodzonego mleka skondensowanego
- 2 żółtka
- 1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym Delecta
Przygotowanie
Słodycz malin połączona z mlecznym kremem to prosty i pyszny sposób na powitanie lata. Jeśli szukacie smaku wakacji na talerzu, to doskonale trafiliście!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
- Szybko wyrabiamy ciasto kruche, łącząc jajko, masło lub margarynę z zawartością torebki z ciastem.
- Okrągłą formę do wypieku tarty (o średnicy ok. 24 cm) wyklejamy ciastem.
- Spód tarty wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.
- Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia na 15-20 minut.
- Maliny myjemy i odstawiamy do osuszenia.
- Budyń mieszamy z połową skondensowanego mleka, a następnie dodajemy dwa żółtka.
- Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy i podgrzewamy.
- Dodajemy pozostałą część mleka i gotujemy aż do momentu wrzenia.
- Zmniejszamy ogień i mieszamy aż do zgęstnienia masy.
- Gotowy krem wylewamy na wystudzone ciasto.
- Po 5 minutach wykładamy maliny na ciepły krem.
- Jako alternatywę dla kremu budyniowego możemy wykorzystać krem karpatka, przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Studzimy tartę i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin.
- Tartę ze stężałą masą ozdabiamy pikiem.
Pysznie kremowe i owocowe jednocześnie. Czujecie już smak lata?
emilia
06-07-2023
Ocena:
Super smakuje i łatwe do zrobienia