Ciasto pleśniak z dżemem agrestowym - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto półkruche:

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie Beza Delecta
  • 125 ml zimnej wody
  • 400 g dżemu agrestowego
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: Do miski dodaj mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Zmiksuj mieszadłem miksera, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaj jajka i miksuj, aż składniki zaczną się zlepiać w jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche, dodaj łyżkę zimnej wody lub śmietany.

KROK 2: Ciasto podziel na 3 równe części. Jedną z nich umieść w misce, dodaj do niej kakao i wyrabiaj chwilę, aż całkowicie połączy się z ciastem. Jedną kulę kakaową i jedną kulę jasną owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika.

KROK 3: Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm. wyłóż papierem do pieczenia.  Dno wylep drugim kawałkiem jasnego ciasta, tworząc spód pleśniaka. Na cieście rozsmaruj dżem agrestowy. Kakaowe ciasto wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozłóż je równo na dżemie.

KROK 4: Do miski wlej wodę, wsyp zawartość opakowania z bezą i miksuj na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany. Bezę ostrożnie rozłóż na powierzchni ciasta czekoladowego. Z zamrażarki wyjmij kulę jasnego ciasta i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Ostrożnie rozłóż ciasto na bezie, nie dociskając.

KROK 5: Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piecz ok. 45 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nich ciasto do ostudzenia. Dzięki temu beza gwałtownie nie opadnie. Przed podaniem posyp pleśniaka cukrem pudrem.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy