Muffinki bananowe z czekoladą
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Ciasto:
- 3 dojrzałe banany (ok. 320 g)
- 3 jajka rozmiar M
- 80 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta
- 100 ml oleju roślinnego
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 opakowanie Dekorada płatki czekoladowe Delecta
Przygotowanie
KROK 1 - Banany obierz ze skórki, umieść w misce i rozgnieć przy pomoc widelca.
KROK 2 - Do drugiej miski włóż jajka wraz z cukrem i cukrem z dodatkiem wanilii i zmiksuj na jasną, puszystą masę.
KROK 3 - Dodaj rozgniecione banany oraz olej i wymieszaj łyżką. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz płatki czekoladowe i jeszcze raz wymieszaj, ale tylko do połączenia składników.
KROK 4 - Możesz odłożyć łyżeczkę płatków czekoladowych, aby posypać nimi muffinki z wierzchu.
KROK 5 - Piekarnik nagrzej do 180*C. Formę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami.
KROK 6 - Ciasto rozłóż równo do ok. 12 foremek po ok. 1,5 łyżki ciasta.
KROK 7 - Muffinki piecz przez 15-20 minut, aż wyrosną i staną się złote.
KROK 8 - Ostudź je na kratce.