Strudel jabłkowy z rodzynkami
Składniki
ciasto
- 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 żółtka
- 125 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
nadzienie
- 600 g kwaskowych jabłek
- 150 g masła
- 80 g cukru trzcinowego
- 30 g migdałów Bakalland
- 50 g rodzynków Bakalland
- 1/2 łyżeczki zmielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
KROK 1 - Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
KROK 2 - Migdały prażymy na suchej patelni, aż nieco się zarumienią, a następnie przekładamy je do miseczki. Na tej samej patelni topimy 1/2 masła i rumienimy na nim bułkę tartą. Migdały, rodzynki, zrumienioną bułkę, cukier z wanilią i wszystkie przyprawy dodajemy do jabłek i dokładnie mieszamy. Pozostałą część masła topimy – będzie potrzebne do smarowania ciasta.
KROK 3 - Mąkę i sól przesiewamy do miski i dodajemy żółtka. Olej i ocet wlewamy do wody, mieszamy, a następnie dodajemy tę miksturę partiami do mąki z solą, zagniatając ciasto do otrzymania zwartej kuli. Powstałe ciasto smarujemy z wierzchu olejem, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
KROK 4 - Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na płasko. Formujemy z ciasta prostokąt. Rozsmarowujemy równomiernie nadzienie z jabłek i zawijamy jak roladę. Powstałą roladę smarujemy z wierzchu roztopionym masłem.
Krok 5 - Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Ciasto układamy na blasze i pieczemy ok. 30 minut. Upieczony strodel posypujemy cukrem pudrem i kroimy w grube plastry.