Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
- 1 jajko
- 100 g margaryny
- 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
Nadzienie:
- 100 g drobnego cukru
- 250 ml śmietanki 30–36% tł. (ok. 1 szkl.)
- 150 ml soku z cytryny (z 2 cytryn)
- 3 jaja
Dekoracje:
- otarta skórka z 1 cytryny (wykorzystaj cytrynę z masy cytrynowej)
- 3 łyżki cukru (ok. 45 g)
- 50 ml wody
Przygotowanie
KROK 1: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C.
KROK 2: Przygotowujemy ciasto kruche Delecta wg. instrukcji z opakowania.
KROK 3: Ciastem wyklejamy spód i boki formy do tarty (o średnicy 24 cm). Pieczemy przez 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
KROK 4: Cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wyciskamy sok z dwóch cytryn.
KROK 5: Mieszamy śmietankę z jajami i sokiem z cytryny. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Na podpieczony spód wylewamy masę cytrynową.
KROK 6: Wstawiamy ciasto ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30–35 minut – do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca masa nie może być płynna).
KROK 7: Do małego rondelka wlewamy 50 ml wody, wsypujemy 3 łyżki cukru i startą skórkę cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, mieszając, aby syrop się nie przypalił. Studzimy.
KROK 8: Upieczoną tartę dekorujemy skórką cytrynową. Przed podaniem, w każdy kawałek wbijamy ulubiony pik.