PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Letnie ciasto z mango bez pieczenia
Składniki
Na ciasto:
- 450 g pulpy z mango
- 3 łyżeczki żelatyny Delecta
- 300 g biszkoptów podłużnych
- 600 g Mascarpone
- 400 g Śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Delecta
- 350 ml wody
- 3 łyżeczki cukru
- Sok z 1/2 cytryny
Do dekoracji:
- 50 g pokruszonych bezików
- 150 g świeżego mango
Przygotowanie
KROK 1: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut, a następnie podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Gorąca żelatynę wlać do pulpy z mango i wymieszać.
KROK 2: Cukier rozpuścić w przegotowanej wodzie. Dodać sok z cytryny i wystudzić. W lemoniadzie moczyć podłużne biszkopty ( stroną, która będzie u góry - spód zostawić bez nasączenia ) i układać w rancie cukierniczym lub formie.
KROK 3: Mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy ubić na sztywno. Połowę kremu wyłożyć na biszkopty a następnie rozsmarować połowę pulpy. Przykryć kolejną warstwą delikatnie nasączonych biszkoptów a następnie reszta kremu. Wyrównać ciasto, zrobić wzorki z pulpy i wstawić na kilka godzin do lodówki.
KROK 4: Po schłodzeniu posypać bezikami i wyłożyć mango pokrojone w kostkę .
