Morele w syropie cytrynowym - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Czas przygotowania: 35 min.

Składniki

Przygotowanie

Porcje: ok. 5 słoików po 300 ml

KROK 1: Umyj morele, przetnij na pół i usuń pestki. Możesz zostawić je w połówkach lub pokroić w ćwiartki – zależnie od tego, jak chcesz je później wykorzystać.

KROK 2: W garnku zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryn. Gotuj 5 minut od momentu wrzenia, aż cukier się całkowicie rozpuści i syrop lekko nabierze aromatu. Pod koniec gotowania wsyp cukier ze skórką cytrynową, zamieszaj.

KROK 3: Do wyparzonych słoików włóż morele (ciasno, ale bez zgniatania). Zalej gorącym syropem, zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni od góry. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 15 minut od zagotowania wody. Po wyjęciu odstaw do góry dnem na 10 minut, następnie ostudź.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy