Morele w syropie cytrynowym - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Morele w syropie cytrynowym
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
czas przygotowania: 35 min.

Składniki

Przygotowanie

Porcje: ok. 5 słoików po 300 ml

KROK 1: Umyj morele, przetnij na pół i usuń pestki. Możesz zostawić je w połówkach lub pokroić w ćwiartki – zależnie od tego, jak chcesz je później wykorzystać.

KROK 2: W garnku zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryn. Gotuj 5 minut od momentu wrzenia, aż cukier się całkowicie rozpuści i syrop lekko nabierze aromatu. Pod koniec gotowania wsyp cukier ze skórką cytrynową, zamieszaj.

KROK 3: Do wyparzonych słoików włóż morele (ciasno, ale bez zgniatania). Zalej gorącym syropem, zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni od góry. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 15 minut od zagotowania wody. Po wyjęciu odstaw do góry dnem na 10 minut, następnie ostudź.

Morele w syropie cytrynowym

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+