Cynamonowa focaccia - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Cynamonowa focaccia
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Na ciasto:

  • 400 ml ciepłej wody
  • 15 ml oliwy
  • 1 opakowanie Drożdży Delecta  
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g białej mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki soli

Nadzienie cynamonowe:

Na polewę:

Przygotowanie

KROK 1: W misce umieść wodę, oliwę, drożdże oraz cukier i połącz trzepaczką. Dodaj mąkę oraz sól i wymieszaj widelcem, aż powstanie gęste ciasto. Przykryj je i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.

KROK 2: Zmocz dłoń w miseczce z wodą, chwyć kawałek ciasta na brzegu miski, pociągnij do góry i zawiń ciasto do środka. Następnie chwyć zmoczoną dłonią kolejny kawałek ciasta i ponownie rozciągnij go do góry i zawiń do środka. Czynność powtórz jeszcze 6 razy. Przykryj miskę i odstaw na 15 minut.

KROK 3: Po tym czasie powtórz rozciąganie ciasta, przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.

KROK 4: W międzyczasie przygotuj nadzienie cynamonowe. Rozpuść masło na patelni, przełóż do miski i wymieszaj z brązowym cukrem, cynamonem oraz naturalnym ekstraktem z wanilii.

 
KROK 5: Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem lub rozpuszczonym masłem. Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę i delikatnie rozciągnij je ku brzegom. Rozsmaruj na cieście połowę nadzienia cynamonowego, następnie zawiń brzegi ciasta do środka i odwróć ciasto na drugą stronę. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
 
KROK 6: Focaccię posmaruj z wierzchu pozostałym nadzieniem cynamonowym. Palcami zrób w cieście delikatne dołeczki. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz przez ok. 20 minut, do zrumienienia.
 
KROK 7: Przygotuj polewę, mieszając w misce cukier puder z mlekiem, ekstraktem waniliowym i szczyptą cynamonu. Upieczona focaccię wyjmij z piekarnika na kratkę i polej przygotowaną polewą.
 

 

Cynamonowa focaccia - Delektujemy.pl

Cynamonowa focaccia

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+