Tarta z mascarpone i malinami - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1–2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Krem z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 36% (schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • kilka kropel aromatu waniliowego Delecta  

Żelka malinowa:

  • 250 g malin (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny Delecta  
  • 2 łyżki wody (do namoczenia żelatyny)

Dekoracja:

  • 150–200 g świeżych malin

Przygotowanie

KROK 1: Kruche ciasto: Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Dodaj pokrojone zimne masło, siekaj nożem lub miksuj palcami aż powstaną okruchy. Dodaj żółtko i wodę, zagnieć szybko ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 min. Rozwałkuj i wyłóż formę do tarty. Nakłuj widelcem, wyłóż papierem i obciąż (np. grochem). Piecz w 180°C (góra-dół) przez 15 min, zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 10 min do zarumienienia. Wystudź.

KROK 2: Krem mascarpone: Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj mascarpone i ekstrakt waniliowy, krótko zmiksuj do połączenia. Wyłóż na wystudzone ciasto i wyrównaj. Schłodź w lodówce min. 30 min.

KROK 3: Żelka malinowa: Żelatynę namocz w zimnej wodzie (5 minut). Maliny podgrzej z cukrem, aż puszczą sok (możesz przetrzeć przez sitko, jeśli chcesz gładką masę). Zdejmij z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszaj. Wystudź do temperatury pokojowej, a następnie wylej cienką warstwę na krem. Wstaw do lodówki na 1–2 godziny.

KROK 4: Tuż przed podaniem ułóż na żelce świeże maliny. Możesz opcjonalnie posmarować maliny galaretką.

 

Dobra rada - Delektujemy.pl

Dobra rada

Żelkę malinową możesz przygotować dzień wcześniej – wtedy stężeje idealnie i nie naruszy kremu.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy