PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Serniczki z białą czekoladą i lemon curd - wideo - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Na serniczki:

Na lemon curd:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 75 g cukru
  • skórka i sok z 1 dużej cytryny
  • 40 g zimnego masła

Na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie

PRZEPIS NA FOREMKI NA BABECZKI

KROK 1: W misce żaroodpornej wymieszać wszystkie składniki na lemon curd prócz masła. Podgrzewać w kąpieli wodnej cały czas mieszając, aż curd zgęstnieje. Na końcu dodać zimne masło, zblendować, wystudzić i schłodzić w lodówce.

KROK 2: Wszystkie składniki na masę serową krótko zmiksować. Do foremek nakładać po łyżeczce ciasteczek i masy serowej. Serniczki nie wyrosną, więc można wyłożyć masę twarogową prawie do górnej krawędzi. Serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni bez termoobiegu i po około 5 minutach zmniejszyć do 140 stopni i piec 30 minut ( wierzch powinien być delikatny, ale ścięty). Po upływie wskazanego czasu pozostawić serniczki w zamkniętym piekarniku. Uchylić piekarnik po około 10 minutach. 

KROK 3: Na wystudzone serniczki wyłożyć curd i wstawić do lodówki na czas przygotowania kremu. 

KROK 4: Składniki na krem włożyć do miski, ubić sztywny krem. Przy pomocy rękawa cukierniczego nałożyć krem na serniczki. Udekorować kawałkami cytryny i zestem z cytryny.

Serniczki z białą czekoladą i lemon curd - wideo - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy