PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Serniczki z białą czekoladą i lemon curd - wideo
Składniki
Na serniczki:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Delecta
- 50 g roztopionej białej czekolady
- 5 jajek
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki budyniu waniliowego Delecta
- 150 g pokruszonych ciasteczek owsianych
Na lemon curd:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 75 g cukru
- skórka i sok z 1 dużej cytryny
- 40 g zimnego masła
Na krem:
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie
PRZEPIS NA FOREMKI NA BABECZKI
KROK 1: W misce żaroodpornej wymieszać wszystkie składniki na lemon curd prócz masła. Podgrzewać w kąpieli wodnej cały czas mieszając, aż curd zgęstnieje. Na końcu dodać zimne masło, zblendować, wystudzić i schłodzić w lodówce.
KROK 2: Wszystkie składniki na masę serową krótko zmiksować. Do foremek nakładać po łyżeczce ciasteczek i masy serowej. Serniczki nie wyrosną, więc można wyłożyć masę twarogową prawie do górnej krawędzi. Serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni bez termoobiegu i po około 5 minutach zmniejszyć do 140 stopni i piec 30 minut ( wierzch powinien być delikatny, ale ścięty). Po upływie wskazanego czasu pozostawić serniczki w zamkniętym piekarniku. Uchylić piekarnik po około 10 minutach.
KROK 3: Na wystudzone serniczki wyłożyć curd i wstawić do lodówki na czas przygotowania kremu.
KROK 4: Składniki na krem włożyć do miski, ubić sztywny krem. Przy pomocy rękawa cukierniczego nałożyć krem na serniczki. Udekorować kawałkami cytryny i zestem z cytryny.
