PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Charlotte z truskawkami
Składniki
Warstwa waniliowa:
- 600 g serka homogenizowanego waniliowego
- 150 g śmietanki kremówki
- 14 g żelatyny Delecta
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego Delecta
- 1 łyżeczka cukru pudru
Warstwa truskawkowa:
- 250 ml zmiksowanych truskawek
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 6 g żelatyny Delecta
Galaretka truskawkowa:
- 250 ml zmiksowanych truskawek
- 250 ml wrzątku
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta
Dodatkowo:
- 26 podłużnych biszkoptów
- 200 ml zimnego mleka
- świeże truskawki
Przygotowanie
PRZEPIS NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 20 CM
KROK 1: Galaretkę truskawkową rozpuść we wrzątku i wystudź.
KROK 2: Przygotuj waniliową warstwę: żelatynę zalej 3- 4 łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut, następnie podgrzej np w kuchence mikrofalowej do płynnej konsystencji. Nie gotuj żelatyny bo straci właściwości żelujące.
KROK 3: Ubij śmietankę na 3/4 ( nie na sztywno). Dodaj łyżkę śmietany do ciepŁej, a nawet gorącej żelatyny i wymieszaj. Dodaj kolejna łyżkę. Serki wymieszaj z ubitą śmietanką. Wlej żelatynę i zmiksuj do połączenia. Tężejącą masę wylej do tortownicy lub rantu cukierniczego zabezpieczonego folią fantową ( opcjonalnie) i wstaw do lodówki.
KROK 4: Przygotuj warstwę truskawkową: żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody, odstaw na kilka minut, następnie podgrzej (np w kuchence mikrofalowej) do płynnej konsystencji. Śmietankę, mascarpone i cukier puder zmiksuj na sztywno. Wlej zmiksowane truskawki - połącz. Dodaj łyżkę kremu do cieplej żelatyny, a następnie wlej ją do masy, nie przerywając miksowania. Truskawkowy krem wylej na stężałą warstwę waniliową - wstaw całość do lodówki.
KROK 5: Wystudzoną galaretkę połącz ze zmiksowanymi truskawkami. Tężejącą galaretkę wylej na ciasto - wstaw ponownie do lodówki na kilka godzin.
KROK 6: Zdejmij rant. Biszkopt zamocz od spodu w zimnym mleku ułóż dookoła ciasta. Na górze ułóż świeże truskawki.