Tarta Akordeon - Crinkle Cake - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 75 min.

Składniki

Na ciasto:

Na syrop:

Do posypania:

  • 25 g posiekanych migdałów

Przygotowanie

KROK 1: Ciasto filo wyjmij z opakowania, zwiń w rulon i przekrój na pół. Weź dwa arkusze ciasta filo i złóż je jak akordeon (w harmonijkę). Włóż je do żaroodpornej formy o wymiarach 22 x 29 cm. Powtórz z pozostałymi arkuszami ciasta i układaj je ciasno w formie, aż wypełnisz ją całą. Piecz 10 minut w temperaturze 175 stopni.

KROK 2: Masło rozpuść. Wyjmij formę z piekarnika i zalej masłem ciasto filo. Piecz kolejne 10-12 minut.

KROK 3: W misce wymieszaj mleko, cukier, jajka, aromat waniliowy i cynamon. Wylej na tartę i piecz przez 40 minut aż ciasto stanie się złote i chrupiące.

KROK 4: W trakcie pieczenia tarty przygotuj syrop. W rondlu połącz wodę z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut. Odstaw do ostudzenia. Wyjmij tartę z piekarnika i zalej syropem. Posyp posiekanymi migdałami.

 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy