fbpx
Konfitura cytrynowa z imbirem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Konfitura cytrynowa z imbirem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 30

Składniki

Na konfiturę:

Przygotowanie

Konfitura cytrynowa to orzeźwiający pomysł na dodatek do kanapek. Pełna witamin, o kolorze słońca - rozjaśni każdy senny, pochmurny poranek.

  1. Cytryny wkładamy do miski lub dużego garnka i parzymy wrzątkiem.
  2. Następnie za pomocą szczoteczki do warzyw dokładnie szorujemy owoce.
  3. Wyczyszczone owoce odcedzamy i zalewamy świeżą, zimną wodą i odstawiamy na 24 h.
  4. Kolejnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy cytryny przez około 30 min, aż zrobią się miękkie.
  5. Owoce odcedzamy i kroimy na kawałki (usuwając pestki).
  6. W garnku gotujemy przez kilka minut wodę z dodatkiem cukru i miodu, cały czas mieszając do momentu, aż powstanie syrop.
  7. Pokrojone owoce wrzucamy do syropu i gotujemy na małym ogniu tak długo, aż konfitura zacznie gęstnieć, a skórki cytryny wyraźnie zmiękną.
  8. Na koniec do konfitury dodajemy Dżemix, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
  9. Gotową konfiturę przelewamy do słoiczków.

Konfiturę podajemy wystudzoną z bagietką i kremowym serkiem na leniwe, późne śniadanie. To najlepszy pomysł na rozpoczęcie dnia!

Konfitura cytrynowa z imbirem - Delektujemy.pl

Konfitura cytrynowa z imbirem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+