Składniki
Budyń:- 1 opakowanie budyniu śmietankowego Delecta
- 750 ml mleka
- 2-3 łyżki cukru
- 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada Delecta
- 2 figi (lub inne owoce sezonowe)
- kilka kostek mlecznej czekolady
Przygotowanie
Jak poprawić sobie humor w chłodne, jesienne popołudnia? Książką i pysznym deserem!
- Budyń mieszamy w 1 szklance mleka, z 3 łyżeczkami cukru, a pozostałą ilość mleka gotujemy z cukrem.
- Zagotowane mleko odstawiamy na chwilę z ognia i wlewamy do niego rozmieszany budyń. Całość chwilę gotujemy, ciągle mieszając.
- Gotowy budyń wlewamy do 4 salaterek.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Owoce kroimy w duże plastry lub dużą kostkę i każdą cząstkę obtaczamy w czekoladzie.
- Owoce w czekoladzie układamy na wierzchu budyniu, a wierzch dekorujemy płatkami czekoladowymi i pikiem.
Teraz tylko pozostało wybrać odpowiednią książkę z półki. Smacznego!