Wagańska beza z aquafaby - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

  • 150 ml wody z puszki po ciecierzycy - z 1 niecałej puszki
  • szczypta soli
  • 190 g cukru pudru
  • 10 g cukru wanilinowego Delecta
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

KROK 1: Wodę z puszki ciecierzycy ubij razem z solą na sztywną pianę. Następnie dodawaj cukier puder po jednej łyżce i miksuj, aż cukier się dobrze rozpuści. Pod koniec miksowania dodaj cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Gotowa piana powinna być gęsta i sztywna.

KROK 2: Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Pianę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na papier małe beziki. Możesz też przygotować większe bezy na tort bezowy czy bezę Pavlova.

KROK 3: Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni C z termoobiegiem, zmniejsz temperaturę do 110 stopni C. i susz bezy przez 1 godzinę lub dłużej, zależnie od ich wielkości. Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw bezy do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj je w szczelnym pojemniku, ponieważ szybko łapią wilgoć.

Beza z aquafaby stała się rewolucją w świecie kulinariów dla wegan. Dla wielu ludzi beza wegańska była nieosiągalna, dopóki nie odkryto, że płyn z puszki cieciorki, znany jako aquafaba, może zastąpić białko jaja w wielu przepisach. Dzięki tej niezwykłej alternatywie, wegańska beza jest teraz dostępna dla tych, którzy chcą się cieszyć słodkościami bez korzystania z produktów odzwierzęcych. Wegańska beza z aquafaby nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również ma idealną konsystencję – jest lekka, puszysta i chrupiąca na zewnątrz. Dzięki takiemu odkryciu, weganizm stał się jeszcze bardziej dostępny i smaczny dla wszystkich.

Wagańska beza z aquafaby - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy