Składniki
Na spód:
- 250 g ciastek owsianych
- 100 g masła
Na krem:
- 2 opakowania Galaretki malinowej Delecta
- 300 ml gorącej wody
- 500 g schłodzonego serka mascarpone
- 500 ml schłodzonej śmietanki 36% tłuszczu
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżka Cukru z prawdziwą wanilią Delecta
- 400 g malin, świeżych lub mrożonych - do zmiksowania
- około 200 g malin świeżych - do nadzienia
Dekoracja:
- kolorowe mini bezy
- owoce sezonowe
Przygotowanie
KROK 1: Ciasteczka owsiane zmiel w malakserze lub włóż do woreczka i pokrusz tłuczkiem do mięsa. Wsyp do miski wlej roztopione masło. Dokładnie wymieszaj. Wysyp do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Dociśnij, np. szklanką. Wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu.
KROK 2; Galaretki rozpuść w 300 ml gorącej wody. Odstaw do ostudzenia. Śmietankę ubij prawie na sztywno razem z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Dodaj serek mascarpone i zmiksuj do połączenia.
KROK 3: Jeżeli używasz mrożonych malin, należy je rozmrozić przed przygotowaniem tortu. Maliny zmiksuj i dodaj do ostudzonej galaretki. Następnie dodaj w 2-3 partiach do ubitego kremu, za każdym razem miksując do połączenia się składników. Na koniec dodaj do kremu świeże maliny i wymieszaj wszystko delikatnie szpatułką.
KROK 4: Gotowy krem wyłóż na spód w tortownicy. Wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na całą noc. Tuż przed podaniem wyjmij tort w tortownicy i udekoruj bezami oraz świeżymi owocami.
