Tort makowy z pomarańczami - wideo
Składniki
Blaty makowe:
- 850 g gotowej masy makowej Bakalland
- 6 jajek w temperaturze pokojowej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
Krem:
- 3 pomarańcze
- 1 galaretka pomarańczowa Delecta
- 500 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego Delecta
- 2 szt. Mixy do śmietany Delecta
Polewa:
- 1 opakowanie kropelki czekoladowe Delecta czekolada deserowa
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- plastry pomarańczy
- Mix Dekoracji Iskrząca Biel Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw. Żółtka ubij, aż staną się puszyste. W misce wymieszaj masę makową z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka i zmiksuj. Dodaj ubite białka i wymieszaj delikatnie szpatułka. Ciasto rozlej do dwóch tortownic o średnicy 24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Możesz piec je razem lub jedna po drugiej. Blaty ostudź.
KROK 2: Z pomarańczy zetnij skórkę oraz białą część. Wykrój segmenty nad garnkiem, aby zbierał się do nich sok. Segmenty pokrój na małe kawałki i włóż do garnka z sokiem. Zagotuj i wsyp galaretkę pomarańczową. Wymieszaj do rozpuszczenia, przełóż do miseczki i wstaw do lodówki do stężenia.
KROK 3: Śmietankę ubij na sztywno razem z mascarpone, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Pod koniec dodaj miksy do śmietany.
KROK 4: Składanie tortu: Na paterze ułóż pierwszy blat. Posmaruj 1/3 kremu. Galaretkę pomarańczową rozdrobnij łyżką i wyłóż na ciasto. Przykryj 1/3 kremu oraz drugim blatem ciasta. Wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
KROK 5: W misce umieść kropelki czekoladowe z masłem i olejem. Rozpuść z mikrofali lub kąpieli wodnej. Polewą polej tort. Udekoruj plastrami pomarańczy i mixem dekoracji.