fbpx
Autor: delektujemy
Tort makowy z pomarańczami - wideo
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Blaty makowe:

Krem:

Polewa:

Przygotowanie

KROK 1: Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw. Żółtka ubij, aż staną się puszyste. W misce wymieszaj masę makową z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka i zmiksuj. Dodaj ubite białka i wymieszaj delikatnie szpatułka. Ciasto rozlej do dwóch tortownic o średnicy 24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Możesz piec je razem lub jedna po drugiej. Blaty ostudź.

KROK 2: Z pomarańczy zetnij skórkę oraz białą część. Wykrój segmenty nad garnkiem, aby zbierał się do nich sok. Segmenty pokrój na małe kawałki i włóż do garnka z sokiem. Zagotuj i wsyp galaretkę pomarańczową. Wymieszaj do rozpuszczenia, przełóż do miseczki i wstaw do lodówki do stężenia.

KROK 3: Śmietankę ubij na sztywno razem z mascarpone, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Pod koniec dodaj miksy do śmietany.

KROK 4: Składanie tortu: Na paterze ułóż pierwszy blat. Posmaruj 1/3 kremu. Galaretkę pomarańczową rozdrobnij łyżką i wyłóż na ciasto. Przykryj 1/3 kremu oraz drugim blatem ciasta. Wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

KROK 5: W misce umieść kropelki czekoladowe z masłem i olejem. Rozpuść z mikrofali lub kąpieli wodnej. Polewą polej tort. Udekoruj plastrami pomarańczy i mixem dekoracji.

Tort makowy z pomarańczami - wideo - Delektujemy.pl

Tort makowy z pomarańczami - wideo

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+