Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie biszkoptu Delecta
- 4 jaja
- 100 ml wody
- 100 ml dowolnego ponczu (np. sok pomarańczowy z alkoholem)
- 1 opakowanie kremu czekoladowego brownie Delecta
- 100 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie czekolady dekoracyjnej deserowej Delecta
- makaroniki
- czekolada
- 1 opakowanie blanszowanych orzechów laskowych Bakalland
- kilka borówek
Przygotowanie
Intensywnie czekoladowy tort to świetny urodzinowy prezent dla łasuchów. W dodatku jest łatwy w wykonaniu.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Biszkopt przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszając wodę z jajkami i zawartością opakowania.
- Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut.
- Ostudzone ciasto przecinamy na 2 blaty.
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Następnie przyrządzamy krem czekoladowy, miksując zawartość opakowania z pozostałym mlekiem i śmietanką.
- Miksujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednorodnej masy.
- Przekrojony biszkopt nasączamy ponczem i przekładamy kremem.
- Wierzch gładko wykańczamy kremem czekoladowym i oblewamy czekoladą dekoracyjną.
- Wierzch dekorujemy przygotowanymi orzechami, makaronikami, czekoladą i owocami, a także koniecznie ulubionym pikiem.
Torty tylko wydają się trudne - w rzeczywistości można je przygotować szybko i sprawnie, zawsze też będą udane. Tak można świętować - smacznego!