fbpx
Autor: delektujemy
Tort Cassis - wideo
Udostępnij:
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 15-18
czas przygotowania: 150 min.

Składniki

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 200 ml oleju
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 300 ml kefiru
  • 270 g mąki tortowej
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta  

Frużelina:

Krem porzeczkowy:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1-2 łyżek cukru pudru
  • Frużelina z czarnej porzeczki

Krem czekoladowy (do obłożenia tortu):

  • 100 g mascarpone
  • 130 g mlecznej czekolady
  • 40 g czekolady deserowej
  • 200 g śmietanki 30%

Przygotowanie

PRZEPIS NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 22 CM

Dzień przed złożeniem tortu upiecz ciasto, zrób frużelinę oraz ganache czekoladowy.

KROK 1: Przygotuj ciasto czekoladowe. Mokre składniki i cukier połącz. Suche produkty wymieszaj i dodaj w kilku partiach do mokrych składników - delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni termoobieg, piecz około 35 - 40 minut ( do suchego patyczka). 

KROK 2: Zamrożoną porzeczkę z cukrem zalej około 50 ml wody i podgrzewaj na małej mocy aż owoc puści sok. Skrobie wymieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej do gotującej się porzeczki. Chwile gotuj. Po zgęstnienia wyłącz palnik i wsyp galaretkę. Mieszaj do rozpuszczenia. Wystudź i wstaw do lodówki. 

KROK 3: Przygotuj ganache. Śmietankę podgrzej prawie do zagotowania. Dodaj połamana czekoladę i odstaw na chwilę a następnie całość zblenduj przez kilka sekund. Schłodź w lodowce przez minimum 5 godzin.

KROK 4: Następnego dnia wyrównaj ciasto ( wyrośnie z „ górką ) i podziel na 3 blaty. Śmietankę, mascarpone i cukier zmiksuj na sztywno. Dodaj frużelinę i zmiksuj krótko do połączenie. Połowę kremu wyłóż na pierwszy blat, a resztę na kolejny. Schłodź ciasto przez około / godziny w rancie cukierniczym. 

KROK 5: Ganachee zmiksuj z mascarpone. Wyłóż część na tort a resztę zostaw do zrobienia np rozetek. Wyrównać górę i boki tortu - schłodź przez kilka godzin. 

KROK 6: Śmietankę podgrzej, nie gotuj. Dodaj czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Polewa powinna być dosyć rzadka /lejąca. W razie potrzeby dolej jeszcze śmietankę. Tort wyłóż na kratkę i wylej na górę polewę, wyrównaj szpachlą i wstaw do lodówki. Udekoruj według uznania.

Tort Cassis - wideo - Delektujemy.pl

Tort Cassis - wideo

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+