Tort ambasador z brzoskwiniami i galaretką - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Przygotowanie

PRZEPIS NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 26 CM

KROK 1: Do szklanki mleka dodaj żółtka, obie mąki oraz cukier waniliowy i dobrze wymieszaj. Możesz zmiksować blenderem. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem w rondelku. Dodaj mieszankę żółtkami i gotuj intensywnie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przełóż do miski, przykryj folią na dotyk i odstaw do ostudzenia. 

KROK 2: Miękkie masło włóż do miski, utrzyj mikserem na puszystą masę, następnie nadal miksując dodawaj łyżka po łyżka ostudzony budyń. Gotowy krem podziel na dwie części. Pierwszą zmiksuj z kakao i wmieszaj kropelki czekoladowe. Do drugiej dodaj posiekane orzechy włoskie i wymieszaj.

KROK 3: Galaretkę pomarańczową wymieszaj z 400 ml gorącej wody i odstaw do ostudzenia. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż biszkoptami. Na biszkoptach rozsmaruj krem czekoladowy, a następnie krem biały. Wstaw do lodówki na godzinę. 

KROK 4: Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój na plasterki. Ułóż je na wierzchu tortu i zalej tężejącą galaretką. Tort wstaw do lodówki na cała noc.

 

Tort ambasador z brzoskwiniami i galaretką - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy