
Tort ambasador z brzoskwiniami i galaretką
Składniki
- 750 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie Cukru waniliowego Delecta
- 240 g cukru
- 400 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 łyżki kakao
- 1 opakowanie Kropelek z czekolady deserowej Delecta
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 120 g okrągłych biszkoptów
- 1 opakowanie Galaretki pomarańczowej Delecta
- 400 ml gorącej wody
- 1 puszka brzoskwiń
Przygotowanie
PRZEPIS NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 26 CM
KROK 1: Do szklanki mleka dodaj żółtka, obie mąki oraz cukier waniliowy i dobrze wymieszaj. Możesz zmiksować blenderem. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem w rondelku. Dodaj mieszankę żółtkami i gotuj intensywnie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przełóż do miski, przykryj folią na dotyk i odstaw do ostudzenia.
KROK 2: Miękkie masło włóż do miski, utrzyj mikserem na puszystą masę, następnie nadal miksując dodawaj łyżka po łyżka ostudzony budyń. Gotowy krem podziel na dwie części. Pierwszą zmiksuj z kakao i wmieszaj kropelki czekoladowe. Do drugiej dodaj posiekane orzechy włoskie i wymieszaj.
KROK 3: Galaretkę pomarańczową wymieszaj z 400 ml gorącej wody i odstaw do ostudzenia. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż biszkoptami. Na biszkoptach rozsmaruj krem czekoladowy, a następnie krem biały. Wstaw do lodówki na godzinę.
KROK 4: Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój na plasterki. Ułóż je na wierzchu tortu i zalej tężejącą galaretką. Tort wstaw do lodówki na cała noc.
