Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
- 2 szklanki kawałków rabarbaru (obrany i pokrojony)
Przygotowanie
KROK 1: W misce wymieszaj mąkę pszeniczną z proszkiem do pieczenia.
KROK 2: W innej misce ubij jajka z cukrem, dodaj olej i ekstrakt waniliowy, kontynuuj mieszanie, aż masa będzie gładka.
KROK 3: Stopniowo dodawaj suchą mieszankę mąki do mokrych składników, mieszając delikatnie, aby połączyć wszystkie składniki.
KROK 4: Dodaj kawałki rabarbaru do ciasta i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozłożyć je w cieście.
KROK 5: Przełóż ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C, aż ciasto będzie złociste i upieczone.