Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki kakao w proszku
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Keksówkę (o długości ok. 30 cm) natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2: W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
KROK 3: W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: olej, mleko, jajka oraz ekstrakt waniliowy. Następnie dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
KROK 4: Przelej ciasto do keksówki, rozprowadź równomiernie.
KROK 5: Piecz w piekarniku przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek wyjdzie suchy.