Szarlotka na kruchym cieście
Składniki
Ciasto kruche:
- 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnego masła
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- 100 g cukru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie
KROK 1: Zacznij od przygotowania ciasta kruchego. W dużej misce wymieszaj zawartość opakowania, jako oraz masło. Miksuj na średnich obrotach przez 1-2 minuty, a następnie zagnieć ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
KROK 2: W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj plasterki jabłek z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.
KROK 3: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie równe części. Jedną część rozwałkuj i wyłóż nią dno formy do pieczenia.
KROK 4: Rozłóż jabłka równomiernie na cieście. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią jabłka, dociskając brzegi, aby zamknąć nadzienie.
KROK 5: Piecz przez około 45 minut, aż ciasto będzie złote. Odczekaj chwilę przed krojeniem, aby ciasto trochę ostygło i stężało.