Szarlotka na kruchym cieście - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto kruche:

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 100 g cukru
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie

KROK 1: Zacznij od przygotowania ciasta kruchego. W dużej misce wymieszaj zawartość opakowania, jako oraz masło. Miksuj na średnich obrotach przez 1-2 minuty, a następnie zagnieć ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.

KROK 2: W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj plasterki jabłek z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.

KROK 3: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie równe części. Jedną część rozwałkuj i wyłóż nią dno formy do pieczenia.

KROK 4: Rozłóż jabłka równomiernie na cieście. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią jabłka, dociskając brzegi, aby zamknąć nadzienie.

KROK 5: Piecz przez około 45 minut, aż ciasto będzie złote. Odczekaj chwilę przed krojeniem, aby ciasto trochę ostygło i stężało.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy