Składniki
Ciasto kruche:
- 400 g mąki tortowej
- 200 g masła
- 80 g cukru
- 4 żółtka
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek Landsberska
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Dekoracja:
- cukier puder
Przygotowanie
KROK 1: Okrągłą formę o średnicy około 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
KROK 2: Szybko zagniatamy wszystkie składniki ciasta, by się związało. Gdy ciasto jest gotowe, odstawiamy je na godzinę do lodówki.
KROK 3: Obieramy jabłka, kroimy na 4 części i przekładamy do garnka. Następnie dusimy owoce, dodając cukier oraz cynamon do smaku, jeśli lubisz.
KROK 4: Dzielimy ciasto na 2 części, po czym każdą rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Przekładamy pierwszą część w formę, posypujemy ciasto bułką tartą i układamy jabłka.
KROK 5: Drugi płat ciasta kroimy w paski, wykładamy na jabłka, tworząc kratkę.
KROK 6: Pieczemy 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.