Szarlotka landsberska - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto kruche:

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek Landsberska
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dekoracja:

  • cukier puder

Przygotowanie

KROK 1: Okrągłą formę o średnicy około 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.

KROK 2: Szybko zagniatamy wszystkie składniki ciasta, by się związało. Gdy ciasto jest gotowe, odstawiamy je na godzinę do lodówki.

KROK 3: Obieramy jabłka, kroimy na 4 części i przekładamy do garnka. Następnie dusimy owoce, dodając cukier oraz cynamon do smaku, jeśli lubisz. 

KROK 4:  Dzielimy ciasto na 2 części, po czym każdą rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Przekładamy pierwszą część w formę, posypujemy ciasto bułką tartą i układamy jabłka.

KROK 5: Drugi płat ciasta kroimy w paski, wykładamy na jabłka, tworząc kratkę.

KROK 6: Pieczemy 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy