Świąteczna granola z piernikami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie pierniczków Delecta
- 1 jajo
- 75 g miękkiej margaryny lub masła
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka wiórków kokosowych Bakalland
- ½ szklanki posiekanych pistacji Bakalland
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich Bakalland
- 1 szklanka pestek dyni Bakalland
- 1 szklanka suszonej żurawiny Bakalland
- 4 łyżki oleju kokosowego lub masła
- ½ szklanki brązowego cukru
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
- 8 łyżek miodu
Przygotowanie
Domowa granola pełna orzechów, miodu i korzennych przypraw doskonale sprawdzi się podczas świątecznego śniadania lub jako prezent dla bliskich. Sami spróbujcie!
- Pierniczki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu na dzień przed przygotowaniem granoli.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu), a blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- W dużej misce mieszamy płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy, dynię i żurawinę.
- W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy 4 łyżki miodu, brązowy cukier i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka.
- Na końcu dodajemy do garnuszka kawę rozpuszczalną, cynamon, imbir, sól i cukier waniliowy, a całość dokładnie mieszamy.
- Ciepłą mieszankę wlewamy do płatków owsianych i dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowaną granolę wykładamy na blaszkę do pieczenia i dodajemy jeszcze 2 łyżki miodu.
- Całość pieczemy przez 30 do 40 minut, mieszając co 15 minut tak, by granola piekła się równomiernie. Na 10 minut przed końcem dodajemy 2 kolejne łyżki miodu.
- Następnie wyjmujemy granolę z piekarnika i mieszamy z pokruszonymi w blenderze piernikami.
Takie aromatyczne śniadanie wprawi wszystkich domowników w świąteczny nastrój!