Świąteczna granola z piernikami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Domowa granola pełna orzechów, miodu i korzennych przypraw doskonale sprawdzi się podczas świątecznego śniadania lub jako prezent dla bliskich. Sami spróbujcie!

  1. Pierniczki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu na dzień przed przygotowaniem granoli.
  2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu), a blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy, dynię i żurawinę.
  4. W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy 4 łyżki miodu, brązowy cukier i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka.
  5. Na końcu dodajemy do garnuszka kawę rozpuszczalną, cynamon, imbir, sól i cukier waniliowy, a całość dokładnie mieszamy.
  6. Ciepłą mieszankę wlewamy do płatków owsianych i dokładnie mieszamy.
  7. Tak przygotowaną granolę wykładamy na blaszkę do pieczenia i dodajemy jeszcze 2 łyżki miodu.
  8. Całość pieczemy przez 30 do 40 minut, mieszając co 15 minut tak, by granola piekła się równomiernie. Na 10 minut przed końcem dodajemy 2 kolejne łyżki miodu.
  9. Następnie wyjmujemy granolę z piekarnika i mieszamy z pokruszonymi w blenderze piernikami.

Takie aromatyczne śniadanie wprawi wszystkich domowników w świąteczny nastrój!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy