Skyrnik - fit sernik z owocami
Składniki
Ciasto:
- 450 g skyru naturalnego
- 3 duże jajka
- 45 g erytrolu
- 20 g budyniu waniliowego Delecta
- 3 garście owoców jagodowych
Przygotowanie
KROK 1: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
KROK 2: W misce umieść skyr, jajka, erytrol i budyń waniliowy i wszystko razem zmiksuj. Pianę z białek delikatnie wmieszaj do masy przy pomocy szpatułki.
KROK 3: Masę rozłóż do 3 małych szklanych naczyń (pojemników do przechowywania żywności) posmarowanych odrobiną oleju.
KROK 4: Na wierzchu posyp owocami jagodowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz ok. 25 minut .
Skyrnik to odpowiedź na rosnące zainteresowanie zdrowym odżywianiem i poszukiwaniem alternatyw dla klasycznych deserów. Wykorzystując skyr, tradycyjny islandzki produkt mleczny, skyrnik pieczony staje się lżejszą wersją tradycyjnego sernika, zachowując jednocześnie pełnię smaku i aksamitną konsystencję. Dla wielu osób sernik ze skyru to połączenie dobrze znanej w Polsce tradycji pieczenia serników z nowoczesnością i świeżością skyr. To prawdziwa uczta dla podniebienia - idealna harmonia słodkości, delikatności i lekkości. Jeśli jesteś miłośnikiem serników, ale szukasz czegoś nowego, skyrnik z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Możesz dodać do tego deseru swoje ulubione owoce i urozmaicić jego smak. Świetnym pomysłem jest zrobienie skyrnika jako jednoporcjowego wypieku, dzięki temu z łatwością zabierzesz go ze sobą do pracy lub spakujesz dziecku do plecaka.
Marta
09-05-2024
Ocena:
Kocham ten przepis