Sernik na zimno z rabarbarem i truskawkami

1 h 16 porcjiŁatwy

Duet rabarbar i truskawki to niekwestionowany przebój sezonu! W dzisiejszej propozycji oba składniki zaprezentują się w odsłonie sernikowej!

Składniki

Ciasto:

  • 200 g herbatników
  • 75 g masła

Nadzienie:

Jak przygotować sernik na zimno z rabarbarem i truskawkami?

Przygotowuję formę z odpinanym dnem i wykładam ją folią aluminiową.

Masło roztapiam w kąpieli wodnej lub w mikrofali i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Herbatniki rozdrabniam blenderem lub moździerzem i dodaję do nich stopione masło. Masą wykładam spód tortownicy i odstawiam do lodówki do schłodzenia.

Rabarbar obieram, kroję i przekładam do rondla, a następnie gotuję z dodatkiem cukru przez około 10 minut. Truskawki kroję na ćwiartki.

Sernik przyrządzam zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ze zmniejszoną ilością mleka i dodatkiem jogurtu naturalnego. Do masy dodaję rabarbar. Masę wylewam do formy z herbatnikowym spodem. Na wierzchu wykładam kawałki truskawek i posypuję karmelową posypką.

Ciasto odkładam do schłodzenia na minimum 4 godziny.