Sernik z jabłkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:

Masa serowa:

Dekoracja:

Przygotowanie

KROK 1: Do blendera włóż orzechy laskowe i zmiksuj. Dodaj masło, mąkę oraz cukier i wymieszaj. Formę o wymiarach 20 cm wyłóż papierem. Na papier wyłóż 2/3 ciasta i ugnieć. Podpiekaj w 180 stopniach (góra-dół) przez 20 minut.

KROK 2: Do miski przełóż twaróg, olej, jajka, budyń, cukier oraz mascarpone. Składniki miksuj tylko do połączenia, masę wylej na podpieczony spód.

KROK 3: Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Duś na patelni z cynamonem cukrem oraz wodą, około 5 minut. Wyłóż na masę serową.

KROK 4: Sernik piecz w 150 stopniach przez 90 minut (góra-dół). Ostudzone ciasto udekoruj masą kajmakową oraz jajkami czekoladowymi.

Dobra rada - Delektujemy.pl

Dobra rada

Możesz pokroić jabłka w cienkie plasterki, a następnie podsmażyć je na patelni z odrobiną masła i cynamonu przez kilka minut. Dzięki temu jabłka zmiękną, uwolnią więcej smaku i aromatu, a także nie puszczą nadmiaru soku podczas pieczenia, co mogłoby sprawić, że ciasto stanie się zbyt wilgotne.

Sernik z jabłkami to połączenie klasyki z nutą jesiennego ciepła, które zachwyci każdego miłośnika deserów. Wyobraź sobie delikatny, kremowy sernik o idealnie aksamitnej konsystencji, wzbogacony soczystymi jabłkami, które dodają mu niepowtarzalnego aromatu i naturalnej słodyczy. Krucha, maślana spód w połączeniu z jabłkową świeżością tworzy deser, który sprawdzi się zarówno na wyjątkowe okazje, jak i w codziennym zaciszu domowego stołu. To ciasto, które przywołuje wspomnienia domowych wypieków i ciepła rodzinnych spotkań, a jednocześnie zaskakuje nowym, nietuzinkowym smakiem. Przekonaj się, jak proste składniki mogą stworzyć coś wyjątkowego!

Sernik z jabłkami - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy