Sernik na zimno z truskawkami
Składniki
- 1 galaretka truskawkowa Delecta
- 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
- 150 g jogurtu naturalnego
- 400 ml schłodzonego mleka
- 80-100 g okrągłych biszkoptów
- 250 g truskawek
Przygotowanie
KROK 1 - Galaretkę truskawkową rozpuść w 400 ml wrzątku. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia, co jakiś czas mieszając.
KROK 2 - Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie poukładaj biszkopty.
KROK 3 - Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko i dodaj jogurt. Wsyp zawartość torebki z sernikiem na zimno i miksuj na najwyższych obrotach przez 3-4 minuty.
KROK 4 - Gotową masę przelej do tortownicy i wstaw do lodówki na ok. 20 min.
KROK 5 - Truskawki umyj, odetnij szypułki i przekrój na pół.
KROK 6 - Gdy sernik zetnie się na tyle, aby udźwignąć owoce, ułóż na jego powierzchni przygotowane truskawki, lekko dociskając.
KROK 7 - Zalej tężejącą galaretką przy pomocy łyżki.
KROK 8 - Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.