fbpx
Sernik lwowski - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik lwowski
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 12-14
czas przygotowania: 100 min.

Składniki

Spód makowy:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego lub dobrej jakości z wiaderka
  • 200 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszy manny (opcjonalnie)
  • 100 g rodzynek Bakalland  (namoczonych wcześniej i osuszonych)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta  
  • Skórka otarta z 1 cytryny

Polewa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła

Dekoracja:

  • posiekane orzechy, skórka pomarańczowa kandyzowana

Przygotowanie

Forma: tortownica lub prostokątna forma o wymiarach 24 cm x 24 cm lub średnica 24–26 cm

KROK 1: spód makowy: W misce połącz masę makową z jajkiem i mąką ziemniaczaną. Wylej masę na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Podpiecz w 180°C przez 10 minut, a w tym czasie przygotuj masę serową.

KROK 2: masa serowa: Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj żółtka, jedno po drugim, dalej ucierając. Dodawaj partiami ser, miksując na gładko. Dodaj mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i wanilię. Wmieszaj rodzynki oraz skórkę z cytryny. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej. Wylej masę na podpieczony spód makowy, wyrównaj.

KROK 3: Piecz sernik w temperaturze 170°C (góra–dół) przez 60–70 minut. Jeśli zbyt się rumieni – przykryj luźno folią aluminiową po 40 minutach. Po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku na 15 minut, potem wystudź w temperaturze pokojowej.

KROK 4: Polewa czekoladowa: Podgrzej śmietankę w rondelku, zdejmij tuż przed zagotowaniem. Dodaj posiekaną czekoladę i masło – mieszaj aż do uzyskania gładkiej polewy. Wylej ciepłą polewę na całkowicie wystudzony sernik. Rozprowadź równo.

KROK 5: Udekoruj posiekanymi bakaliami i kawałkami skórki pomarańczowej.

KROK 6: Przechowuj w lodówce pod przykryciem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

 

Sernik lwowski - Delektujemy.pl

Sernik lwowski

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+