fbpx
Autor: delektujemy
Sernik kawowy - wideo
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 15 min.

Składniki

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła
  • łyżka kakao

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego twarogu / z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • szklanka cukru
  • 1 budyń śmietanowy Delecta
  • 5 jajek
  • 100 ml espresso lub esencja z 2 łyżek kawy rozpuszczalnej

Polewa:

  • 125 ml śmietanki 30%
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady

Krem na rozetki (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1: Herbatniki zblenduj i połącz z kakao roztopionym masłem. Wyłóż na spod tortownicy. 
 
KROK 2: Espresso / esencje wystudź. 
 
KROK 3: Wszystkie składniki na masę serową krótko zmiksuj tylko do połączenia składników. Wylej na ciasteczkowy spód. Piecz sernik w temperaturze 150 stopni bez termoobiegu przez ok. 90 minut. W czasie pieczenia sernik nie powinien wyrosnąć. Po upływie 90 minut wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik do wystudzenia. 
 
KROK 4: Podgrzej śmietankę. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Wystudzoną polewę wylej na sernik i wstaw go do lodówki. 
 
KROK 5: Śmietankę chwilę ubij z cukrem pudrem i wsyp mix do śmietany. Miksuj, aż krem będzie sztywny. Przełóż go do rękawa cukierniczego i zrób rozetki na schłodzonym serniku. 
Sernik kawowy - wideo - Delektujemy.pl

Sernik kawowy - wideo

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+