Składniki
Spód:
- 200 g herbatników
- 80 g masła
- łyżka kakao
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu / z wiaderka
- 250 g mascarpone
- szklanka cukru
- 1 budyń śmietanowy Delecta
- 5 jajek
- 100 ml espresso lub esencja z 2 łyżek kawy rozpuszczalnej
Polewa:
- 125 ml śmietanki 30%
- 50 g białej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
Krem na rozetki (opcjonalnie)
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 mix do śmietany Delecta
- 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie
KROK 1: Herbatniki zblenduj i połącz z kakao roztopionym masłem. Wyłóż na spod tortownicy.
KROK 2: Espresso / esencje wystudź.
KROK 3: Wszystkie składniki na masę serową krótko zmiksuj tylko do połączenia składników. Wylej na ciasteczkowy spód. Piecz sernik w temperaturze 150 stopni bez termoobiegu przez ok. 90 minut. W czasie pieczenia sernik nie powinien wyrosnąć. Po upływie 90 minut wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik do wystudzenia.
KROK 4: Podgrzej śmietankę. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Wystudzoną polewę wylej na sernik i wstaw go do lodówki.
KROK 5: Śmietankę chwilę ubij z cukrem pudrem i wsyp mix do śmietany. Miksuj, aż krem będzie sztywny. Przełóż go do rękawa cukierniczego i zrób rozetki na schłodzonym serniku.