Sernik Joanny zwany bagatelką
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
6
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 7 do 10 jajek
- 1 kg twarogu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 2 łyżki budyniu śmietankowego Delecta
- 100 ml alkoholu
- 1 łyżka mąki
- 150 g rodzynek Bakalland; skórki pomarańczowej Bakalland lub innych ulubionych bakalii; połowa masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland lub opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
- sezonowe owoce
Przygotowanie
Klasyczny sernik to wypiek bardzo popularny. Każda gospodyni domowa ma jednak na niego własny pomysł i sposób. Oto jedna z naszych pysznych propozycji.
- Rodzynki i skórkę pomarańczową lub inne wybrane bakalie zalewamy alkoholem, pozostawiamy do nasączenia, a następnie obtaczamy w mące.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Rozdzielamy białka od żółtek.
- Ucieramy dokładnie masło z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy do niej na zmianę: żółtka i kawałki dobrze zmielonego sera, mieszając systematycznie.
- Do serowej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną lub budyń oraz rodzynki i dokładanie mieszamy.
- Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i łączymy wszystko bardzo delikatnie.
- Gotową masę przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnia i pieczemy przez godzinę.
- Po wyjęciu zostawiamy sernik do wystygnięcia. Może trochę opaść.
- Dekorujemy sernik na wierzchu masą krówkową lub polewą o smaku czekoladowym.
- W gotowy wypiek wbijamy ulubiony pik.
Sernik to ciasto na każdą okazję - wystarczy go odpowiednio udekorować. W sezonie pięknie prezentuje się ze świeżymi owocami.