fbpx
Sernik cytrynowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik cytrynowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła, roztopionego

Masa serowa:

  • 500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki (30%)
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Lemon curd

  • sok z 2 cytryn
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła

Przygotowanie

KROK 1: Przygotowanie lemon curd. W rondelku połącz sok i skórkę z cytryny, cukier, jajka i masło. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (około 10 minut). Przeciśnij przez sitko, aby pozbyć się grudek, i odstaw do ostygnięcia.

KROK 2: Przygotowanie spodu. Herbatniki rozdrobnij na drobny piasek, a następnie połącz z roztopionym masłem. Wyłóż mieszankę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociśnij. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

KROK 3: Przygotowanie masy serowej. W dużej misce utrzyj ser twarogowy z cukrem i cukrem z wanilią od Delecta na gładką masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodaj śmietanę kremówkę, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

KROK 4: Pieczenie sernika. Wyjmij tortownicę z lodówki i wyłóż na nią masę serową. Na wierzch delikatnie wyłóż łyżeczką lemon curd, tworząc wzory. Piecz w nagrzanym piekarniku do 160 stopni C przez około 60 minut, aż sernik będzie ścięty na brzegach, ale wciąż lekko miękki w środku.

KROK 5: Studzenie i dekoracja. Po upieczeniu pozostaw sernik w wyłączonym piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach na około godzinę, a następnie przenieś do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posyp sernik płatkami migdałowymi.

Sernik cytrynowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+