Sernik cytrynowy - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła, roztopionego

Masa serowa:

  • 500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki (30%)
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Lemon curd

  • sok z 2 cytryn
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła

Przygotowanie

KROK 1: Przygotowanie lemon curd. W rondelku połącz sok i skórkę z cytryny, cukier, jajka i masło. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (około 10 minut). Przeciśnij przez sitko, aby pozbyć się grudek, i odstaw do ostygnięcia.

KROK 2: Przygotowanie spodu. Herbatniki rozdrobnij na drobny piasek, a następnie połącz z roztopionym masłem. Wyłóż mieszankę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociśnij. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

KROK 3: Przygotowanie masy serowej. W dużej misce utrzyj ser twarogowy z cukrem i cukrem z wanilią od Delecta na gładką masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodaj śmietanę kremówkę, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

KROK 4: Pieczenie sernika. Wyjmij tortownicę z lodówki i wyłóż na nią masę serową. Na wierzch delikatnie wyłóż łyżeczką lemon curd, tworząc wzory. Piecz w nagrzanym piekarniku do 160 stopni C przez około 60 minut, aż sernik będzie ścięty na brzegach, ale wciąż lekko miękki w środku.

KROK 5: Studzenie i dekoracja. Po upieczeniu pozostaw sernik w wyłączonym piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach na około godzinę, a następnie przenieś do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posyp sernik płatkami migdałowymi.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy