fbpx
Autor: delektujemy
Sernik baskijski z serem pleśniowym - wideo
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 50 min.

Składniki

  • 520 g serka śmietankowego (nie twaróg)
  • 150 g sera pleśniowego (gorgonzola lub typu camembert)
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 200 g mascarpone
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego premium Delecta  
  • 4 jajka rozmiar L
  • 200 g cukru

Przygotowanie

KROK 1: Śmietankę podgrzać z serem pleśniowym, aż się rozpuści. Zblendować i przecedzić przez sitko - wystudzić. 

KROK 2: Wszystkie pozostałe składniki zmiksować razem ze śmietanką. 

KROK 3: Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową wylać ostrożnie do tortownicy - będzie płynna. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 230 stopni góra dół i piec około 35 minut. Po tym czasie sernik powinien mieć wierzch spieczony ale środek tylko lekko ścięty. 

KROK 4: Sernik wystudzić i schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. 

 

Sernik baskijski z serem pleśniowym - wideo - Delektujemy.pl

Sernik baskijski z serem pleśniowym - wideo

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+