

Sernik baskijski z serem pleśniowym - wideo
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
50 min.
Składniki
- 520 g serka śmietankowego (nie twaróg)
- 150 g sera pleśniowego (gorgonzola lub typu camembert)
- 400 ml śmietanki 30%
- 200 g mascarpone
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego premium Delecta
- 4 jajka rozmiar L
- 200 g cukru
Przygotowanie
KROK 1: Śmietankę podgrzać z serem pleśniowym, aż się rozpuści. Zblendować i przecedzić przez sitko - wystudzić.
KROK 2: Wszystkie pozostałe składniki zmiksować razem ze śmietanką.
KROK 3: Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową wylać ostrożnie do tortownicy - będzie płynna. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 230 stopni góra dół i piec około 35 minut. Po tym czasie sernik powinien mieć wierzch spieczony ale środek tylko lekko ścięty.
KROK 4: Sernik wystudzić i schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
