Serniczki na zimno z musem truskawkowym - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Masa serowa:

Mus truskawkowy:

Przygotowanie

KROK 1: Herbatniki rozdrobnij na drobne okruszki przy użyciu blendera lub wałka do ciasta. Masło roztop w rondelku i dodaj do herbatników. Dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Mini ranty umieść na płaskiej tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozłóż masę ciasteczkową w każdym rancie, dociskając ją do dna. Wstaw do lodówki na około 30 minut, aby spód stężał.

KROK 2: Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i odstaw na około 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzej ją delikatnie, aby się rozpuściła, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Serek kremowy wymieszaj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy serowej. Gotową masę rozłóż na przygotowanym spodzie ciasteczkowym w każdym rancie i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby masa stężała.

KROK 3: Truskawki umyj, osusz i zmiksuj na gładką masę. Przelej mus do rondelka, dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i odstaw na 10 minut do napęcznienia, po czym podgrzej ją delikatnie, aby się rozpuściła. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do musu truskawkowego i dokładnie wymieszaj. Odstaw mus na chwilę, aby nieco ostygł, ale nadal był płynny.

KROK 4: Na stężoną masę serową delikatnie wylej mus truskawkowy, starając się równomiernie pokryć całą powierzchnię serniczków. Wstaw formę z serniczkami do lodówki na co najmniej godzinę, aby mus również stężał.

KROK 5: Po stężeniu wszystkich warstw delikatnie wyjmij mini serniczki z rantów. Przed podaniem możesz ozdobić serniczki świeżymi truskawkami lub listkami mięty. Przechowuj w lodówce do momentu podania.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy