Składniki
Ciasto:- 2 jaja
- 5 g drożdży instant Delecta
- 210-230 ml mleka
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g posiekanych migdałów Bakalland
- 1 łyżka bułki tartej
- 50 g miodu
- cukier puder
Przygotowanie
Poznań szczyci się słynnymi rogalami marcińskimi, ale Kujawy też mają swoje rogale – barcińskie! No i oba wypieki smakują znakomicie.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu).
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Zagniatamy elastyczne ciasto, ale bez masła.
- Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia ciasto w lodówce na całą noc.
- Wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i ścieramy na 2/3 powierzchni placka 1/3 bardzo zimnego masła.
- 1/3 placka bez masła składamy tak, żeby zakryła połowę masła i pozostałą powierzchnią z masłem przykrywamy złożone kawałki.
- Rozwałkowujemy ciasto, aż masło zacznie się wchłaniać.
- Wkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny.
- Powtarzamy czynność z rozwałkowywaniem z masłem jeszcze dwa razy, za każdym razem chowając do lodówki.
- Siekamy migdały bardzo drobno w mikserze i mieszamy dokładnie z resztą składników.
- Dzielimy ciasto na dwie części, rozwałkowujemy na równy cienki okrąg i rozcinamy na 6 kawałków, jak pizzę.
- Na cieście przy węższym brzegu nakładamy farsz dość grubo, lekko rozsmarowując w stronę cienkiego końca.
- Zwijamy rogaliki i wykładamy na blasze. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż podrosną.
- Smarujemy mlekiem i pieczemy 20-25 minut.
- Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
- Dekorujemy pikiem.
Rogale najlepiej smakują z filiżanką aromatycznej kawy.