Placek z wiśniami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę, aż stanie się jasne i kremowe. Następnie dodaj jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając każde przed dodaniem kolejnego. Połącz wszystko z ekstraktem z wanilii.

KROK 2: Do masy maślano-jajecznej przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj, stopniowo dodając mleko, aż masa będzie jednolita i gładka.

KROK 3: Do przygotowanego ciasta delikatnie wmieszaj połowę wiśni, aby były równomiernie rozłożone. Resztę wiśni pozostaw na wierzch placka.

KROK 4: Nagrzej piekarnik do 180 stopni C (góra-dół). Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia i wlej ciasto. Na wierzchu ułóż pozostałe wiśnie. Piecz przez około 40–45 minut, aż ciasto będzie złociste, a włożony w nie patyczek wyjdzie suchy.

KROK 5: Po upieczeniu wyjmij placek z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem dla dekoracji. Placek najlepiej smakuje lekko ciepły, ale jest pyszny również na zimno.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy