Piszinger z kajmakiem orzechowym i bakaliami

30 min12 porcji

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie okrągłych andrutów

Nadzienie:

Pobierz piki

Wstęp

Przy okazji każdych świąt staram się racjonalnie podchodzić do kwestii planowania listy zakupów. Zawsze jednak w w spiżarce zostają produkty, które „miały się przydać”. W tym roku takimi zapasami są masy kajmakowe. I nie wiem jak Wy, ale pierwszy deser, który przychodzi mi na myśl jak myślę o kajmaku to PISZINGER!

Jak przygotować Piszinger z kajmakiem orzechowym i bakaliami?

Zaczynam od przygotowania kremu. Masę kajmakową przekładam do miseczki, dodaję masło, a następnie miseczkę wstawiam do kąpieli wodnej i podgrzewam aż masa stanie się gładka. ⅓ masy odkładam do dekoracji wierzchu.

Orzechy laskowe prażę w piekarniku (lub na suchej patelni), po czym usuwam skórki i rozdrabniam w moździerzu. Figi kroję na drobne kawałki, a następnie tak przygotowane bakalie dodaję do masy.

Blaty waflowe przekładam masą kajmakowo-bakaliową, a wierz smaruję odłożoną do dekoracji masą i dekoruję orzechami pecan.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Przygotowałam dla Ciebie muzykę, z którą praca będzie przyjemniejsza!