30min 12 porcji Łatwy
Piszinger z kajmakiem orzechowym i bakaliami

Piszinger z kajmakiem orzechowym i bakaliami

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie okrągłych wafli

Nadzienie:

Dekoracje:

Jak przygotować piszinger z kajmakiem?

Szybkie wafle to dobry sposób na pozostałą po świętach masę krówkową i orzechy. Robią się praktycznie same!

  1. Masę krówkową przekładamy do miseczki i dodajemy masło.
  2. Miseczkę wstawiamy do kąpieli wodnej i podgrzewamy, aż masa stanie się gładka.
  3. ⅓ masy odkładamy do dekoracji wierzchu.
  4. Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, po czym usuwamy skórki i rozdrabniamy w moździerzu.
  5. Figi kroimy na drobne kawałki.
  6. Bakalie dodajemy do masy.
  7. Blaty waflowe przekładamy masą kajmakowo-bakaliową, a wierzch smarujemy pozostawioną masą i dekorujemy orzechami pekan oraz ulubionym pikiem.

To dobry przepis, gdy najdzie nas poświąteczna ochota na coś słodkiego – do kawy jak znalazł!

Średnia: 3,67 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...