Piszinger z kajmakiem orzechowym i bakaliami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie okrągłych wafli
- 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym Bakalland
- 50 g masła
- 1 opakowanie orzechów laskowych Bakalland
- 5 suszonych fig Bakalland
- 1 opakowanie orzechów pekan Bakalland
Przygotowanie
Szybkie wafle to dobry sposób na pozostałą po świętach masę krówkową i orzechy. Robią się praktycznie same!
- Masę krówkową przekładamy do miseczki i dodajemy masło.
- Miseczkę wstawiamy do kąpieli wodnej i podgrzewamy, aż masa stanie się gładka.
- ⅓ masy odkładamy do dekoracji wierzchu.
- Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, po czym usuwamy skórki i rozdrabniamy w moździerzu.
- Figi kroimy na drobne kawałki.
- Bakalie dodajemy do masy.
- Blaty waflowe przekładamy masą kajmakowo-bakaliową, a wierzch smarujemy pozostawioną masą i dekorujemy orzechami pekan.
To dobry przepis, gdy najdzie nas poświąteczna ochota na coś słodkiego - do kawy jak znalazł!