Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie Piernika Duża Blacha Delecta
- 3 jaja
- 175 ml wody
- 250 g margaryny
- 2 szklanki marchwi startej na małych oczkach; odciśniętej z nadmiaru soku
- 100 g płatków migdałowych Bakalland
- 50 g rodzynek Bakalland
Przygotowanie
Przyjęło się, że święta to wyjątkowy czas. Podkreślamy tę wyjątkowość wystrojem domów, ogrodów, nastrojem, ale także... odświętnym menu. A najlepiej odświętnym i zdrowym, czyli piernikiem z marchwi.
- Dno okrągłej formy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (bez termoobiegu).
- Zawartość torebki z ciastem miksujemy z wodą, jajami i margaryną.
- Pod koniec miksowania dodajemy marchew, migdały i rodzynki - całość dokładnie mieszamy, do połączenia wszystkich składników.
- Masę przelewamy do foremki i pieczemy najpierw przez 10 minut w temperaturze 200°C, a następnie 30 minut w 180°C.
- Gotowy, wystudzony piernik posypujemy cukrem pudrem.
- Ozdabiamy pikiem.
Smacznie, aromatycznie i zdrowo. Tak jak lubimy!