Składniki
- 1 opakowanie pierniczków Delecta
- 1 jajko
- 75 g masła
- 2-3 łyżki mąki do podsypywania
- 200 g dżemu wiśniowego
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie
KROK 1: Zawartość torebki z ciastem na pierniczki przesyp do miski. Dodaj jako i masło, zagnieć na gładkie ciasto. Przełóż do woreczka lub owiń folią i włóż na 30 minut do zamrażarki.
KROK 2: Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, z pomocą foremek wycinaj ciasteczka, pamiętając, aby każdego kształtu była parzysta ilość.
KROK 3: Na połowę ciasteczek wyłóż dżem w taki sposób, by po bokach zostawić trochę miejsca bez nadzienia, następnie przykryj drugim ciastkiem i lekko dociskając, sklej brzegi. Tak przygotowane pierniczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez 20 minut w 180.
KROK 4: Wystudzone pierniczki posyp cukrem pudrem.