Papanasi - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Ciasto:

Wypełnienie:

  • Kwaśna śmietana
  • Dżem owocowy (np. jagodowy, malinowy)

Dodatkowo:

  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce połącz twaróg, jajka, cukier i esencję waniliową. Wymieszaj wszystko na gładką masę.

KROK 2: Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól do masy twarogowej. Mieszaj do połączenia składników, ale nie za długo, aby ciasto nie stało się twarde.

KROK 3: Na oprószonym mąką blacie uformuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Z każdej kuli wyciągnij małą część ciasta, formując mały "kapelusz" (będzie to "czubek" papanasi).

KROK 4: Rozgrzej olej w głębokiej patelni. Smaż papanasi na złoty kolor z obu stron, a następnie usmaż oddzielnie "kapelusze".

KROK 5: Odsącz papanasi na ręczniku papierowym. Podawaj gorące, z kwaśną śmietaną i dżemem owocowym na wierzchu.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy