Panna cotta z sosem malinowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
20 min.
Składniki
- 500 ml śmietanki 30% tłuszczu
- 50 g drobnego cukru
- 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii Delecta
- 10 g żelatyny w proszku Delecta
- 40 ml zimnej wody
- olej roślinny do posmarowania kokilek
Sos malinowy:
- 250 g malin
- 40 g cukru
Przygotowanie
KROK 1: Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
KROK 2: W rondlu umieść śmietankę z cukrem i ekstraktem z wanilii. Podgrzej, aż będzie bardzo gorąca, a cukier się rozpuści. Dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj, do rozpuszczenia.
KROK 3: Masę odstaw do przestygnięcia, a następnie rozlej do kokilek posmarowanych olejem. Odstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny do całkowitego stężenia.
KROK 4: Przygotuj sos malinowy. Maliny włóż do rondelka, zasyp cukrem i gotuj przez ok. 10 minut, aż maliny się rozpadną. Sos przetrzyj przez sito i odstaw do ostudzenia.
KROK 5: Aby wyjąć panna cottę z kokilek, zanurz deser na chwilę w gorącej wodzie, następnie odwróć ją i przełóż deser na talerz. Podawaj polany sosem malinowym.