Omlet czekoladowy - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 15 min.

Składniki

Omlet:

Dekoracja:

  • Bita śmietana, orzechy, owoce, syrop czekoladowy itp. do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Upewnij się, że jest całkowicie roztopiona i gładka, a następnie odstaw na bok, aby nieco ostygła.

KROK 2: W misce roztrzep jajka razem z cukrem wanilinowym, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj do nich kakao i dobrze wymieszaj.

KROK 3: Dodaj ostudzoną czekoladę do miski z jajkami, cukrem i kakao. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby składniki były równomiernie rozłożone.

KROK 4: Rozgrzej na patelni masło. Kiedy będzie gorące, wlej na nią masę jajeczną. Smaż na średnim ogniu, aż spód będzie dobrze ścięty, a górna część delikatnie ścięta.

KROK 5: Przy pomocy szerokiej łopatki, ostrożnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze przez około minutę. Podawaj omlet na talerzu, dekorując według uznania bitą śmietaną, orzechami, owocami czy syropem czekoladowym.

Omlet czekoladowy - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy