fbpx
Naleśniki z jagodami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Naleśniki z jagodami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 30 min.

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła (roztopionego)
  • 250 g jagód
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • świeże liście mięty (do dekoracji)

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, mleko, jajka, cukier i sól, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj. Odstaw na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.

KROK 2: W międzyczasie, przygotuj nadzienie. W innej misce połącz serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka. Dodaj jagody, delikatnie mieszając, aby nie uszkodzić owoców.

KROK 3: Na rozgrzanej patelni, posmarowanej odrobiną masła, smaż cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. Każdy naleśnik smaż przez około 1-2 minuty z każdej strony.

KROK 4: Gotowe naleśniki układaj na talerzu. Na każdy naleśnik nałóż łyżkę przygotowanego nadzienia z serka mascarpone i jagód, a następnie zawiń w rulon lub złoż na pół.

KROK 5: Podawaj naleśniki udekorowane świeżymi jagodami i liśćmi mięty. Możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem dla ozdoby.

Naleśniki z jagodami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+