Naleśniki z jabłkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Ciasto na naleśniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła (roztopionego)
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 duże jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plastry
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • 1 łyżka masła
  • Pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1: W misce wymieszaj mąkę, mleko, jajka, roztopione masło i sól, aż uzyskasz gładkie ciasto na naleśniki. Odstaw na chwilę.

KROK 2: Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone jabłka, cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Duś, aż jabłka zmiękną i lekko się skarmelizują. Odstaw z ognia.

KROK 3: Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor, korzystając z porcji ciasta na naleśniki.

KROK 4: Na każdym naleśniku nałóż porcję jabłek, zwiń lub złóż na pół i przekładaj na talerz.

KROK 5: Podawaj naleśniki na gorąco, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym, wedle uznania.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy