Składniki
Ciasto na naleśniki
- 1 szklanka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka masła (roztopionego)
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 duże jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plastry
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
- 1 łyżka masła
- Pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie
KROK 1: W misce wymieszaj mąkę, mleko, jajka, roztopione masło i sól, aż uzyskasz gładkie ciasto na naleśniki. Odstaw na chwilę.
KROK 2: Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone jabłka, cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Duś, aż jabłka zmiękną i lekko się skarmelizują. Odstaw z ognia.
KROK 3: Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor, korzystając z porcji ciasta na naleśniki.
KROK 4: Na każdym naleśniku nałóż porcję jabłek, zwiń lub złóż na pół i przekładaj na talerz.
KROK 5: Podawaj naleśniki na gorąco, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym, wedle uznania.