Mus peanut butter z czekoladą i karmelizowanymi orzechami
Składniki
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie Mix do śmietany Delecta
- 2 łyżki masła orzechowego
- 20 g cukru pudru
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 50 g orzechów nerkowca Bakalland
- 50 g orzechów włoskich Bakalland
- 4 łyżeczki cukru
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 4 łyżki mleka
Przygotowanie
KROK 1 - Do wysokiego naczynia wlej schłodzoną śmietankę i ubij mikserem, pod koniec ubijania dodaj cukier puder, masło orzechowe i mix do śmietany, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
KROK 2 - Następnie przyrządź czekoladę. Do garnka wlej mleko i dodaj połamaną czekoladę, rozpuść, ciągle mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Lekko przestudź.
KROK 3 - Przygotuj orzechy: na patelni rozpuść cukier, następnie dodaj orzechy włoskie i orzechy nerkowca Bakalland i podgrzewaj jeszcze chwilę od czasu do czasu mieszając.
KROK 4 - Orzechy również przestudź, zanim ułożysz je na kremie.
KROK 5 - Do szklanek lub słoiczków nakładaj warstwy musu, przekładając je warstwą roztopionej czekolady (naprzemiennie 2-3 warstwy).
KROK 6 - Wierzch udekoruj karmelizowanymi orzechami.