Mus czekoladowy z karmelizowaną pomarańczą
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Składniki:- 1 opakowanie Budyniu smak czekoladowy Delecta
- 100 ml mleka skondensowanego
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie Owocowego kubka extra gładki smak pomarańczowy Delecta
- 150 ml zimnej wody
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie
Mus czekoladowy z pomarańczowym sosem to jeszcze więcej czekolady i kakao. Połączenie z gorzką pomarańczą, nadaje wytrawności, możesz poczuć się jak w eleganckiej kawiarni.
- Rozmieszaj budyń w około 500 ml zimnego mleka.
- Zagotuj pozostałą ilość mleka wraz mlekiem skondensowanym i cukrem.
- Do zagotowanego mleka wlej rozmieszany budyń i gotuj na wolnym ogniu do zgęstnienia.
- Gotowy budyń wlej do pucharków.
- Po wystudzeniu, wstaw do lodówki na 4 godziny.
- Sos na bazie Owocowego Kubka Extra Gładki smak pomarańczowy przygotuj przed samym podaniem.
- Przygotuj sos na bazie Owocowego Kubka Extra Gładki smak pomarańczowy z mniejszą ilością wody około 150 ml.
- Polej sosem wystudzony deser.
- Pomarańcz pokrój w plastry. Na patelni rozpuść cukier (na palniku o małej mocy, może potrwać to około 7 minut. Trzeba uważać, aby cukier się nie przypalił.)
- Dodaj plastry pomarańczy, tak aby słodki syrop okleił je z dwóch stron.
- Po 2-3 minutach zdejmij pomarańcze z patelni i udekoruj nimi deser.
Smak inspirowany najlepszymi kawiarniami, nada każdemu deserowi wyjątkowego smaku. Połączenie czekolady i pomarańczy to duet idealny. Ty też możesz zostać wirtuozem deserów w swoim domu.