Muffiny z gruszkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 40 min.

Składniki

Przygotowanie

 

KROK 1: Zacznij od przygotowania gruszek. Obierz je, pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Odstaw je na bok.

KROK 2: W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, cynamon oraz szczyptę soli. W drugiej misce połącz mokre składniki: jajko, mleko i olej, mieszając je dokładnie, aż powstanie jednolita masa.

KROK 3: Połącz mokre składniki z suchymi, mieszając tylko do momentu, aż wszystko się połączy. Nie mieszaj zbyt długo, aby muffiny nie były zbyt zbite. Następnie dodaj pokrojone gruszki do masy i delikatnie wymieszaj.

KROK 4: Przygotuj formę do muffinek, wyłóż ją papilotkami i napełniaj je ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej muffiny posyp płatki migdałowe, aby dodać chrupiącą teksturę i aromat.

KROK 5: Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 20-25 minut, aż muffiny będą miały złoty kolor, a patyczek włożony w środek wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmij muffiny z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy